Seni Salak



SENI SALAK (Salakové umění, The Art of Salak)

technika: batik cap & tulis (razítkový batik v kombinaci s psaným, stampped batik combined with written batik)
původ: Yogyakarta (čtvrť Sleman)
délka: 228 cm
šířka: 115 cm

cena: 2742 Kč (115 EUR)

Technika batiku se využívá pro dekor látek klasickými vzory, ale experimentují s ní i umělci. Autor tohoto jedinečného kusu se patrně nechal inspirovat malířem Miróem. A taky salakem. Cože to je?

Hadí ovoce – tak se mu někdy říká pro jeho hnědou šupinovitou slupku. Má tvar většího česneku a veliký je akorát tak do dlaně. Uvnitř se skrývají slaďoučké bílé „stroužky“ s peckou. Salak je natolik významnou záležitostí ve Slemanu, že se dostal až na batik. Vidíte je tam – těch 7 kuliček a kolem listy salakovníku?

Seni Salak pochází z města Sleman, které je součástí města Yogyakarta, nebo prostě Jogja. Každé město na Jávě je něčím slavné. Ve Slemanu se pěstuje salak. Jogja je kulturní centrum Jávy, žije tu sultán a spousta umělců a studentů.


V jedné studentské kavárně se mi zalíbilo. Nebyl to pouliční warung nabízející přeslazeného turka a jasmínový čaj. Tady servíruje čerstvě mletou a voňavou umělec kávy a čaje. Říkejme mu Asih. Vůbec se nepodivil, když jsem ho poprosila, aby si batik omotal kolem sebe a chvíli v něm pracoval. Zdálo se, že na to vlastně čeká. A v kavárně se rozhostil javánsky samozřejmý klid.


Komentáře

  1. The Titanium Auto Sales Service | The Silicon Studio
    The Automotive citizen super titanium armor Sales Service. The Automotive Sales Service mgm 바카라 공식 사이트 is the guy tang titanium toner latest automation tech in the titanium price automotive industry. It provides both sales and information to titanium alloy

    OdpovědětVymazat

Okomentovat